HER ANI KIYMETLİ 82 YILLIK BİR ÖMÜR

Yılmaz Öztuna Eylül 1930da İstanbul’da doğdu. Şubat 2012’de aramızdan ayrıldı. 82 yıllık ömrü daha okumayı sokmasından itibaren okuyarak ve yazarak geçti. Eserleri 60’lı ve 70’li yıllarda yüz binlerce okuyucuya ulaştı. İki nesilden inanılmaz sayıda insan tarihi onunla sevdi, tarihe onun gibi baktı. Son günlerine kadar yazdı. Öldüğümde, başucumda kitap, defter ve kalem olacak diyordu. Öyle de oldu.

İLK ESERİNİ İNŞA EDERKEN HENÜZ 12 YAŞINDAYDI

1402 Ankara Muharebesi adlı eserini 12 yaşında iken yazmaya başlayan Öztuna 13 yaşında ikmal etmiş ve bilim camiasını şaşırtacak düzeyde bir metin kurguladığı dikkatlerden kaçmamıştır.

Adını geniş kitlelere 60’lı yıllarda yayımlanan 12 ciltlik Türkiye Tarihi ile duyurmuştu. Bu muhteşem eseri tamamladığında ise 30 yaşındadır. 70lerde Büyük Türkiye Tarihi, ardından Osmanlı Tarihi geldi. Bunlar dışında 100ün üzerinde eseri yayımlandı. Her biri defalarca basıldı. Aynı zamanda müzikolog da olan Öztuna Türk Musikisi Ansiklopedik Sözlüğü’nün de yazarıdır. Jenaoloji uzmanıydı, sosyal bilimciydi. 5 ciltlik devletler ve hanedanlar adlı temel başvuru eseri de onun kaleminden çıkmıştır. Bir dönem milletvekilliği yaptı. O dönemde Türk Musikisi Devlet Konservatuarının ve Korosunun kurulmasına öncülük etti. Sarı basın kartı bir gazeteciydi. Çeşitli gazetelerde on binin üzerinde yazı yazdı. Son olarak, Türkiye Gazetesi başyazarıydı.

TARİH YAZARKEN, TARİHİ YAŞADIM!

Merhum Öztuna eserlerini nasıl yazdığını izah ederken: “Mensubu olduğum milletin tarihini yazarken onlarla beraber yaşadım ve onları hissettim. Onlarla beraber göç edip, zaferler kazandım, mağlubiyetler yaşadım ve onlarla şehit oldum. Itri’yle beraber musikî dinledim, hanedan üyelerinin sıkıntılarına ve sevinçlerine ortak oldum” diyerek tarih inşa etme konusunda adeta çığır açmıştır.

Bir Türk olarak ve mensubu olduğu milletin değerlerinden taviz vermeden yazan ve bir yıl önce kaybettiğimiz Yılmaz Öztuna’yı rahmetle anıyoruz.’diyerek sözlerine son verdi.Program soru cevap ve çay ikramı ile son buldu.