Daha sonra bilgisayarlardaki bilgilerin başka bilgisayarlara aktarılması söz konusu olmuştur. Bir grup araştırmacı 1969 da Stantford Üniversitesi araştırma merkezinde çalışmalar yapmış ve birbirine yakın dört üniversite arasında bir bağ kurulmuş. O zaman en basit olduğu şekilde telefon hatları kullanılmış ve 1981 de bu ağı çok daha genişletmek istemişler 213 bilgisayarı birbirine bağlamışlar. Amerika’da bu şekilde başlayan çalışmalarda Avrupa, Avustralya ve Asya’da da benzer gelişmeler olmuştur. Sonunda bütün dünya da bilgisayarlar birbirlerine bağlanmıştır.
1972’ler de Norveç, İsveç ve Londra arasında Uydu bağlantısı kullanarak bilgisayarları kullanmışlar, daha sonra 1979’da Amerika’da internet sağlayıcısı bir firma ana bilgisayardan basit terminallerle başka bilgisayarlara bağlanma olanağı sağlamışlar. 1980’ler de chat olarak tabir edilen anlık ileti verip almaya başlanılmış.
Bu iletişimin telefondan da öncesine bakarsak telgraf sistemi bir takım çizgi ve noktaların teller vasıtasıyla gönderilip alınması şeklinde idi. Ama buradan mesela Londra’ya tel bir tel hattı yoktu. Ara istasyonlar vardı. Orada oturan bir kişi bu mesajı tekrar yazarak Londra hattındaki tellerden tekrar gönderiyordu. Bunun gibi daha sonra telefon hatları ve santralleri çıktı. Eskiden manyetolu telefonlarla görüşülüyordu. Numara yoktu. Bir satral vardı.oradaki görevliye görüşeceğiniz kişiyi söylüyordunuz. O da kablonun bir ucunu sizin bölümünüze diğer ucunu görüşeceğiniz kişinin hattına takıyordu. Daha sonra otomatik santraller çıktı. İşte buna benze protokoller bilgisayarın içine de işlenilmiş ve otomatik olarak bir iki komut ile yapılıyor.
İşte bu paket haberleşmesi denilen sistem internet haberleşmesi denilen sistemi mümkün hale getirmiş.
İşte her bir bilgisayarın IP numarası var. Bu numara belirlenince paketin veya bilginin nereye gitmesi gerektiğini belirlemiş oluyor. Şimdi ulaşmak istediğimiz bu numaraları akılda tutmak imkansız olduğu için www……..com. tr. Gibi isimler kullanılmış. Bilgisayar kullanıcıları arasında en yaygın kullanılan elektronik posta 1965’ler de kullanılmaya başlanılmış. 1971’de de “@” işareti elektronik posta kullanımında bir standart haline getirilmiş. Bilgisayarlar birbirine bağlanınca bir takım bilgiler halka açılmış. Fakat hangi bilgi nerede var hangi bilgisayarda olduğunu bulmak bir sorun olmuş. İşte arama motorları ortaya çıkmış 1989’dan sonra wipertex denilen bir kavram ortaya çıkıyor. “Yani yazının üstüne tıklayınca sitenin açılması hali.”aslında orada bir komut var. 1993’te ilk tarayıcı program ortaya çıkmış şimdi burada birde bilgisayar ve bilgi güvenliği ortaya çıkıyor. Bununla ilgili de birçok güvenlik programı üretiliyor. Bizim yapmamız gereken ise doğru bilgi için önce bilginin yazarı ve kaynağını öğrenmektir.