NEVRUZ COŞKUSUNU YAŞAMAK

21 Mart 2014 Cuma günü saat 20.00’de Nazilli Türk Ocağının davetlisi olarak Nazilli’ye gelen Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsünden Öğretim Üyesi Sayın Rabia Uçkun v doktora Öğrencileri Elmina Aliyeva(Azerbaycan), Abdülmelik Abdulkudus (Özbekistan) yanı sıra Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konsevatarı Temel Bilimler Bölümü Türk Halk Müziği Ana Sanat Dalı Yakut Homusu ve Dombra Sanatçısı Azerbaycanlı Hüseyin Akbaş ve aynı bölümden bağlama sanatçısı Türkmenistanlı Orazgeldi Aydın ve Misafir Kırgızistan Halkoyunları toplululğundan üç öğrenci katıldı. Panele Rabia Uçkun, Elmina Aliyeva ve Abdülmelik Abdulkudus katıldı. Sunuculuğunu Ali Yavaş’ın yaptığı panelde konuşan Yard.  Doç.Dr. Rabia Uçkun özetle şunları konuştu.

KAZAKİSTAN’DA NEVRUZ
Kazak Türkleri Nevruz’u baharın başlangıcı olarak kabul etmekte ve bayram olarak kutlamaktadırlar. Nevruzun kutlanmaya başladığı 22 Mart 1991’den beri resmi tatil günüdür.  Kazakistan’da Nevruz”Ulu Kün(Ulu gün)” ve “Ulustın ulu künü(Ulusun Ulu Günü) olarak da adlandırılmaktadır.

KIRGIZİSTAN’DA NEVRUZ
Gece ile gündüzün eşit olduğu,  baharın başladığı, 21 Mart günü Kırgız Türkleri tarafından Nevruz Bayramı olarak kutlanmaktadır. Kırgız Türkçesinde “Nooruz” şeklinde telaffuz  edilen Nevruz”Yıl Ayırımı “ adıyla da bilinmektedir.

TÜRKMENİSTAN’DA NEVRUZ
Türkmenistan’da 1992 yılında resmi bayram ilan edildi ve 21 Mart günü resmi tatildir. Türkmenistan’da Nevruz kutlamaları 20 Şubat’ta başlamakta ve 21 Mart’ta sona ermektedir. “
Panele katılanlarda Elmina Aliyeva ise; “ Azerbaycan’da Nevruz ”Noruz /Noyruz” ve “Ergenekon Bayramı” adıyla kutlanmaktadır. Nevruz gecesi söğüt ağacı altında dilek dilenir. Bugün üzerlik otu yakılarak hastalık ve kötülükten korunmak için tütsü yapılır. Gençler bir dilek tutarak komşu kapılarını dinler ve duyacakları ilk sözleri yorumlarlar. Bu adete, kulak asma denir. Nevruz günü sofrada en az yedi çeşit yemek olur. Buğday filiziyle hazırlanmış bir çeşit helva olan “semeni” ise nevruzu özel yemeğidir.
Diğer panele katılan Özbekistan’lı  Adülmelik Abdulkudus de şunları söyledi.” Bizde Nevruz hazırlıkları 21 Mart’tan çok önce başlar. Nevruz’dan önce evler ve sokaklar temizlenir, fidanlar dikilir,yeni elbiseler hazırlanır. Nevruz’dan 2-3 gün önce mezar ziyaretleri yapılır.Özbekistan’da, Nevruz’un “Baba Nevruz” ya da “ Baba dehkan(Çiftçi Baba)” adlı sembolik bir kahramanı vardır. Baba Nevruz, baharı simgeleyen yeşil kıyafetler giyer. Nevruzun başlangıcını haber vermek için” carçı” (tellal), şiirler ve türküler söyleyerek Nevruzun gelişini müjdeler.
Ayrıca Hüseyin Akbaş “Yakut Humusu” adlı müzik aleti ile “Alt Dünya” şarkısını, Dombra ile “Kanılı”, “balbısun” ve “eke tolğsu”(Baba mirası ) adlı parçaları Özbekistanlı Orazgeldi Aydın bağlamayla “bad-ı sabanı görsem”, “gitsem gelermen”(mahımcan), ve “durnalar” adlı parçaları seslendirdi.
Her ikisi ortak olarak müzik aletlerini çalark Altayca “cerim”, “cürüm”, Nogayca”dombra”yı söylediler .

Panelin bitiminde katılanlara plaket çiçek ve değişik hediyeler takdim edildi.

NAZİLLİ TÜRK OCAĞI