Eskişehir Türk Ocağı tarafından hayata geçirilen “Dilde, Fikirde, İşte Birlik Türk Dünyası Kitap Kahvesi Gençlik Projesi”nin açılış merasimi önceki Milli Eğitim, Kültür ve Turizm Bakanımız, Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, Eskişehir Vali Yardımcısı Salih Altun, Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim, Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dr. Abdülhamit Yağmurcu’nun yanı sıra çok sayıda Ocaklı ve şehrin ileri gelenlerinin katılımları ile gerçekleştirildi.

Açılışta söz alan Dr. Abdülhamit Yağmurcu, Gençlik Projeleri Destek Programı çerçevesinde yapılan başvurularda “meşruiyet, iyi niyet ve sonuç odaklı” olmak gibi hususların özellikle dikkate alındığını, Dilde, Fikirde, İşte Birlik Türk Dünyası Kitap Kahvesinin de bu hususları içeren bir proje olduğunu ifade etti. Vali Yardımcımız Salih Altun ve Milletvekilimiz Metin Nurullah Sazak tarafından yapılan konuşmalarda kitap kahvenin Eskişehir’e ve Eskişehir’de eğitim hayatlarına devam eden gençliğe hayırlı olması temennisinde bulunuldu. Prof. Dr. Nabi Avcı ise son yıllarda Eskişehir’deki gençlerin ihtiyaç duydukları mekânların sayısının artırıldığını, bu minvalde Türk Ocakları Eskişehir Şubesinin bulunduğu konakta hayata geçirilen Kitap Kahvenin önemli bir katkı sağlayacağını ifade etti. Avcı konuşmasında; bu projenin Türk kültürünün önemli hususiyetlerinden biri olan birlik olma, paylaşma kültürüne hizmet edeceğini ve değerlerini bilen, anlayan, uygulayan gençlerin yetişmesine katkı sağlayacağını vurguladı. Kitap Kahve projesinin ortaya çıkışı, uygulanması ve sonuçları hakkında bilgi veren Türk Ocakları Eskişehir Şubesi yönetim kurulu üyesi Doç. Dr. Oktay Berber ise şunları kaydetti:

“Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından oluşturulan, Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023 vizyonu doğrultusunda hazırlanan raporda “Cumhuriyete ve millî-manevi değerlere bağlı, demokrasiye saygılı üretken gençlik” vurgusu yapılmıştır. Bu fikirden ve 2023 Türkiye Vizyonundan yola çıkarak; millî ve manevi değerleri, özellikle üniversite gençliğine aşılamak amacıyla Türk Dünyası ve Türklüğe ait değerleri Türk Dünyası’nın geneli üzerinden ele alan bu proje tasarlanmıştır. Bir üniversite şehri olan ve genç nüfus bakımından ciddi bir potansiyele sahip şehrimizde gençler için farklı sanatsal, sportif, sosyal, kültürel ve eğitsel etkinliklerin gerçekleştirilebileceği nezih mekânlara ihtiyaç söz konusudur. Bu doğrultuda Gençlik ve Spor Bakanlığımızın Gençlik Projeleri Destek Programı çerçevesinde 2020 yılı birinci çağrı döneminde “Dilde, Fikirde, İşte Birlik Türk Dünyası Kitap Kahvesi” adlı bir proje ile bakanlığımıza başvuru yapılmıştır. Bakanlık tarafından başvurumuzun onaylanması ardından 2021 yılı Mart ayında projemiz başlatılmış, 2022 yılı Nisan ayında tamamlanmıştır. Projenin uygulama alanı Türk Ocakları Eskişehir Şubesinin şu an içerisinde bulunduğumuz binasıdır. Bu bağlamda konağımızın alt katı tamamen kitap kahve olarak düzenlenmiş, dil ve edebiyat, din, felsefe, mimari, sanat, tarih gibi farklı alanlarda geniş bir kütüphane oluşturulmuştur. Ayrıca gençlerin bireysel veya grup halinde çalışabilecekleri bir çalışma salonunun tefrişi yapılmış, konağımızın üst katındaki diğer odalar da daha küçük grup çalışmaları için gençlerimizin hizmetine sunulmuştur. Oluşturulan kitap-kahvede düzenlenen okur-yazar-akademisyen buluşmaları ile üniversiteli gençlere genel Türk tarihi ve kültürü, Türk dili ve edebiyatı, Türk dünyasında sanat ve mimari konularında eğitimler ve konferanslar düzenlenmiştir. Yapılan etkinliklerin en genel amacı; Türk dünyasına ait değerleri gençlere aktarmak, millî ve manevi değerleri üniversite öğrencileri özelinde Türk gençlerine aşılamaktır. Bu projenin en önemli taraflarından birisi de son dönemde oldukça fazla ilgi toplayan Geleneksel Türk Okçuluğunun şehrimizdeki gençlere aktarılmasıydı. Geleneksel Türk Okçuluğu ile ilgili sportif faaliyetler üzerinden gençleri özel bir spor alanına yönlendirerek kötü alışkanlıklar ve bağımlılıklardan uzak tutmak amaçlanmıştır. Bu çerçevede eğitmenlerimiz tarafından okçuluk kursu düzenlenmiş, böylelikle Geleneksel Türk Okçuluğunun hem teorik hem de uygulama eğitimleri yapılmıştır. On iki aylık sürede gerçekleştirilen bu proje kapsamında oluşturulan kitap-kahve ve Geleneksel Türk Okçuluğu dersleri dışında toplam 24 akademisyenin katılımıyla konferans ve seminerler düzenlenmiş; “Bağımsızlıklarının 30. Yılında Türk Cumhuriyetlerinin Dünü, Bugünü, Yarını” temalı Gençlik Kurultayı yapılmış; geziler, satranç ve halı saha turnuvaları gerçekleştirilmiştir.”

Konuşmaların tamamlanması ardından “Dilde, Fikirde, İşte Birlik Türk Dünyası Kitap Kahvesi Gençlik Projesi” kapsamında oluşturulan kütüphane ve çalışma salonunun açılışı yapılmış ve açılışa iştirak edenlere ikramda bulunulmuştur.

« of 4 »