ESKİŞEHİR TÜRK OCAĞININ 19. OLAĞAN KONGRESİ YAPILDI VE YENİ YÖNETİM KURULU SEÇİLDİ

5 Ocak 2025 Tarihinde Eskişehir Türk Ocağının 19. Olağan Genel Kurulu sonucunda yeni yönetim, Denetim Kurulları ve Genel Merkez Kurultay Delegeleri seçildi.

Türk Ocağı Üyelerinin çoğunluğunun katılımıyla başlayan Kongrede Divan başkan Başkanlığına Mustafa TEZEL, Divan Kâtipliklerine Ferdi BOZKURT ve Temel GÜNDOĞDU seçildiler. Saygı duruşu ve İstiklal Marşına takiben Eskişehir Türk Ocağı’nın 19. Kongresi’nde yeniden şube başkanı seçilen Prof. Dr. Nedim Ünal, kongrenin açılış konuşmasında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Konuşmasında özetle “ 40 yıldır Türk Ocağı’ndaki dostluk, kardeşlik ve sürekliliği vurgulayan Ünal, 1923’ten sonra 1988’de ikinci kez Türk Ocağı’nı canlandıran kuruculara rahmet dileyerek, bu ruhun onların sayesinde ayakta durduğunu ifade etti. Yahya Kemal Beyatlı’nın, “Biz yerin üstündekilerle olduğu kadar yerin altındakilerle de beraberiz” sözünü hatırlatan Ünal, geçmişe sahip çıkmayan bir kişinin veya milletin geleceğinin de olamayacağını belirtti.

Son üç yılın değerlendirmesi

2022 yılının Mayıs ayından bu yana geçen üç yılı değerlendiren Prof. Dr. Ünal, 6 Şubat 2023’te yaşanan depremin milletimizde derin yaralar açtığını belirterek, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet diledi. Ayrıca, Türk Keneşi’nin “Türk Devletler Teşkilatı” adıyla kurumsallaşmasının, 300 milyonluk Türk dünyasının temsili açısından önemli bir adım olduğunu vurguladı. Türk Devletler Teşkilatı’nın bugünkü konumuna gelmesini geçmişte tahayyül etmenin dahi zor olduğunu belirten Ünal, ortak Türk alfabesi projesiyle Türk dünyası arasındaki kültürel bağların güçleneceğini ve bu konuda ümitvar olduklarını söyledi.

Türk Ocağı’nın tarihi misyonu ve eğitim vurgusu

Türk Ocağı’nın kuruluş sürecine değinen Ünal, 190 tıbbiyelinin 1911 yılında yazdığı bir mektupla bu milli ateşi harladığını belirtti. O mektupta eğitimin milletin hayatında başat bir rol oynadığının altını çizen Ünal, Türk Ocağı’nı gençlerin kurduğunu ve yine gençlerin bu misyonu devam ettireceğini ifade etti.

Türkiye’deki üniversitelerin sayısının fazla olmasına rağmen arzu edilen bireylerin yetiştirilemediğini, birçok diplomaya rağmen nitelikli insan gücünün yetersiz olduğunu dile getirdi. Türk Ocağı’nın bu eğitim eksikliğini fark ederek “Milli Mefkûre Mektebi” gibi eğitim programlarıyla bu boşluğu doldurmaya çalıştığını, üç yıl süren yaklaşık 100 ders ile gençlere milli ve manevi değerler kazandırıldığını ifade etti. Ancak günümüzde insanların değerlerinden uzaklaşarak dünyevileştiğini, bunun kültürümüzü koruma noktasında kaygı verici olduğunu da vurguladı.

Türk düşüncesi ve Türk dünyasına katkılar

Türk Ocağı’nın bir diğer önemli görevinin Türk düşünce hayatına katkıda bulunmak olduğunu belirten Ünal, Türk düşünce dünyasının bugün “kurak bir arazi” gibi olduğunu ve bunun yeniden yeşertilmesi gerektiğini söyledi.

300 milyonluk Türk dünyası ile yakından ilgilenilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ünal, Doğu Türkistan, Tataristan, Irak ve Kırım Türklüğü gibi bölgelerdeki sorunlara dikkat çekti. Bu bölgelerde yaşayan Türklerin özgürlüklerine kavuşmasını temenni ederek, “Oralar ne kadar bizim vatanımızsa buralar da onların vatanıdır” dedi.

Suriye ve Türkiye’nin tarihsel rolü

Şam’da Baas rejiminin çökmesiyle gündeme gelen Suriye meselesine de değinen Ünal, Türkiye’nin 2016’dan bu yana yürüttüğü operasyonlarla bölgede önemli bir noktaya geldiğini belirtti. Suriye Milli Ordusu’nun kurulmasında Türkiye’nin öncülüğünü vurgulayan Ünal, bölgenin bin yıldır Türklerin hâkimiyetinde olduğunu ve Türkiye’nin tarihsel rolüyle bölgenin barışına katkı sunmaya devam edeceğini ifade etti.

Türkiyenin Nüfus ve Demografik yapısının ciddi tahribatlar aldığını TÜİK verilerine göre doğum hızının 1,51 olduğunu bu şekilde giderse Türkiye’nin 2030 yılında 90 milyon olarak planlanan nüfus artışının imkânsız hale gelecektir. Türkiye’nin genç nüfusunun azalması ve gittikçe yaşlılaşmasına da vurgu yapan Ünal, Yetkililerin bu konuda hassasiyet göstermelerini ifade etti.

Konuşmalarının sonunda Türk Devletler Teşkilatının Önümüzdeki günlerde Türk Devletler birliğine dönebileceğini ve muhtemel bir “Türk Devrine” hazırlıklı olmamız gerektiğini belirterek ve Türk milletinin mutlu yarınları için temennilerde bulundu.

            Konuşmayı mütakip eski Yönetim Kurulu tarafından 3 yıllık faaliyet raporu ve Denetleme Kurulu tarafından Denetleme Kurulu Raporu genel kurula arz edildi.

            Faaliyetlerinin arz edilmesinden sonra raporlar müzakere ve ibra edildi.

            Daha sonra Genel Kurul Üyelerimiz tarafından oy birliği ile aşağıdaki Prof. Dr. Nedim ÜNAL Başkanlığında yeni kurul üyeleri seçildi.

               ESKİŞEHİR TÜRK OCAĞI 19. OLAĞAN GENEL KURULUNDA SEÇİLEN KURUL ÜYELERİ

YÖNETİM KURULU
ASİL ÜYELERYEDEK ÜYELER
Nedim ÜNALMustafa Kemal BİÇERLİ
Mehmet TOPALFazlı YILMAZ
Ali Suat ALPARGUEyub Ersegün KAHRAMAN
Oktay BERBERHasan ÇEKİÇ
Volkan MARTTİNMuhammed Karim EHSAN
Alp Emre VAROLMustafa Kemal BANDIRMA
Yüksel KAYINTemel GÜNDOĞDU
  
DENETLEME KURULU
ASİL ÜYELERYEDEK ÜYELER
Necmettin BAŞKUTMehmet ÇETİN
Ferruh SİNGERİsmail Alperen BİÇER
Fatih İLYBARSCoşkun ÇEBİTÜRK
  
GENEL KURUL DELEGELERİ 
Nedim ÜNAL 
Mustafa Kemal BİÇERLİ 
Enbiya KUMAŞ 
Mustafa TEZEL 

https://www.eskisehirturkocagi.org/wp-admin/post.php?post=2037&action=edit