Türk Ocakları Genel Merkezi Nevruz’u Türk Dünyası esintileri ile coşkuyla kutladı. 29 Mart 2014 tarihinde Türk Ocakları Genel Merkezi’nde düzenlenen program katılımcılara bilgi, kültür ve sanat dolu anlar yaşattı. Program Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Prof. Dr. Orhan Kavuncu’nun “Dördüncü Cemre: Nevruz” isimli konuşmasıyla başladı. Konuşmanın ardından Türk Dünyası’ının çeşitli yerlerinden ülkemizde bulunan soydaşlarımızın şiirler ve dombıra konseriyle devam etti. Ardından Türk Ocakları Türk Sanat Müziği korosu katılımcıları mest eden bir konser verdi.
Programın açılış konuşmasını Türk Ocakları Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Şahingöz yaptı. Konuşmasında Nevruz’un Türk kültüründeki yerine değinen Şahingöz Nevruz’un bugün en büyük öneminin Türk Dünyası’nın her yerinde kutlanması hasebiyle Türk Dünyası’nın birlik ve beraberliğini gösteren bir bayram olması olduğunu ifade etti. Ülkemizde Nevruz’un diğer Türk Dünyası ülkelerine göre sönük geçmesinin ise terörün kara gölgesinden kaynaklandığını ifade eden Şahingöz ardından kürsüye programı sunma üzere TRT Avaz spikerlerinden Nergiz Hanım geldi. Nergiz Hanımın sunumun ardından Prof. Dr. Orhan Kavuncu “Dördüncü Cemre: Nevruz” adlı konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktı.
Konuşmasının başında Nevruz’un Türk Dünyası’nda ne kadar çok önem gördüğüne değinen Kavuncu bayram kutlamasının bazı yerlerde bir ayı geçtiğini ifade etti. Ülkemizde Nevruz kutlamalarına da değinen Kavuncu, Nevruz’un bir yeni yıl başlangıcı olduğunu sevinç, mutluluk ve kardeşliğin yaşandığı bir gün olması gerektiğini asla kin, nefret, haset gibi kötü duygulara yerinin olmadığını ifade etti. “Ateş yakıp üzerinden atlarız, sin sin oynarız, Türkistan’da, Balkanlar’da Anadolu’da Suriye’de bunları yaparız, ama asla lastik yakıp trafik kapatıp kin ve nefret saçmak bizde yoktur.” Diyen Kavuncu, Nevruz’un bir Türk bayramı olduğunu, yeni yılı temsil ettiği kadar Türklerin Ergenekon’dan çıkışının da yıldönümü olduğunu ifade etti. Türk Dünyası’ndaki Nevruz kutlamalarından örnekler sunan Kavuncu, “Nevruziye” adı verilen şiirlerden örnekler de sundu. Türk kültüründen bahseden Çin kaynaklarından günümüze kadar pek çok kaynakta Türklerin Nevruz’u kutladığına dair bilgiler olduğunu da ifade eden Kavuncu, yakın tarihimizde, Osmanlı devrinde de Nevruz’un çok önemli kutlandığına dair örnekler verdi. Kendisi de uzun süre Türkistan’da kalan Kavuncu kendi hatıralarındaki Nevruz anılarını da katılımcılarla paylaştı.
Kavuncu’nun konuşmasının ardından Türk Dünyası’nın çeşitli yerlerinden ve Türkiye’den öğrenciler kendi lehçelerinde ve Türkçe olarak Nevruz ile ilgili şiirler okudular. Daha sonra Kazakistan’dan gelen iki öğrenci soydaşımız “Dombıra” sazıyla bir müzik ziyafeti sundular. Katılımcıları Türkistan bozkırlarına götüren bu müzik şöleninin ardından Türk Ocakları Türk Sanat Müziği Korosu Gürkan Afşar’ın şefliğinde muhteşem bir konser sundu. Türk Dünyası’nın çeşitli yerlerinden parçalar sunan koro ülkemizde de klasikleşmiş bazı parçaları icra ederek katılımlara mükemmel bir Nevruz kutlaması yaşattı.
Konserin ardından program sona erdi.