Türk ocakları kuruluşundan itibaren Türk Milletini ilgilendiren her konuda fikir üretmeyi kendine şiar edinmiş,milli hassasiyetlerin ve beklentilerin temsilcisi olmayı başarmış ve bu özellikleriyle milletine 100.yıldır hizmet etmektedir. Türk Ocaklarının 100.Yılına armağan edilen ve dördüncüsünü yaptığımız Gençlik Kurultayının hepimizde yeni ufuklar açmasını temenni ediyorum’ dedi,

Türk Ocakları Gençlik Kolları Genel başkanı,Ömer Serdar KARACA yaptığı konuşmada ‘Asırlık Türk Ocağını çınarının gölgesinde hayat bulmuş gençliğin,geçmişten aldığı feyzle geleceğe yeniden Türk mührünü vuracağına inancımızda ümidimizde tamdır. Yüzyıllık çınarın gölgesinde nice yüz yıllara ulaşmak temennisiyle hayırlara vesile olmasını diliyorum’ dedi.


Başkanımız Prof.Dr.Nedim ÜNAL,yaptığı selamlama konuşmasında ise özetle: ‘Ömrünüzü kendinizce bir milletin bekasına vakfettiğimize inanıyorsanız bu gibi toplantılar ve topluluklar sizleri çok heycanlandırır.Ben her seferinde bu çocuklarımın huzuruna çıktığımda hep aynı şeyi hissederim.Zira onların apaydınlık nurlu yüzlerinden bu milletin bekasını , bitti tükendi denilen artık bir şey olmaz denilen zannedilen bir milletin ayağa kalkışının feryadını ve çığlığını bu evlatlarımın yüzünde görürüm ve onların yüzlerinde, gözlerinde gördüğüm ışık beni heycanlandırır.
Bu milletin geleceği sizlersiniz.Yarınlara iyi hazırlanın,donanımız güçlü olsun, erdemli bir nesil olarak yetişmenin hazırlanmanın yolarını büyüklerinizle beraber arayın.Sizlerin yüzlerinde sizlerin gözlerinizde milletimin bekasını görüyorum. Toplantımızın sizin için, ocağımız için, Milletimiz için, alem için huzurlu başarılı ve mutlu geçmesini temenni ediyorum’ dedi.Açış konuşmalarını takiben Eskişehir Başsavcısı ve Başkanımız 100.Yıl Makale ve İnceleme yarışması ile “100.Yıl Satranç turnuvasında” dereceye giren yarışmacılara ödüllerini verdiler.Başsavcı Sayın Çetingül yapmış olduğu konuşmasında özetle ‘Tarihimize baktığımızda millet olarak kimseye zulmetmediğimizi görürüz.Bizim olduğumuz yerde hep adalet vardı, insan hakları vardı.Osmanlı coğrafyasına baktığınızda binlerce yıllık devleti hep adalet çerçevesinde yönetti.Biz o topraklardan gittiğimizden bu yana kan, zulüm ve kargaşa hakım oldu.Dünyanın bizlere ihtiyacı var, insanların bizlere çok ihtiyacı var’ dedi ve konuşmayı takiben Kurultay konuşmasını yapmak üzere Muğla Üniversitesi Rektör Yardımcısı,Türk Ocaklı Prof.Dr. Ali Osman Gündoğan Zamanın ruhu: Gençlik konulu konuşmasını yaptı.Gündoğan özetle: ‘İnsan, zamana tâbi bir varlıktır. Onun zamana bağlı oluşu, tarihsel bir varlık oluşuna ve varlığının da geçiciliğine işaret eder. Bu geçicilik içerisinde kalıcı olan ise bütün insanlığa mâl edilebilecek olan bir kültür dünyası inşasıdır. İnsanın geçici varlığından ortaya çıkan kalıcı yönü, onun manevi/tinsel yönüdür. İşte kültür dünyası, bu manevi yöndür. Burada da özellikle sanat, din ve felsefe bu manevi/tinsel yönü ifade eder.

Bütün insanlığa evrensel bir mesaj ancak bu üç alan ile muhatap olunarak verilebilir. Türk Milliyetçisi, zorunlu olarak sanat, din ve felsefe ile muhatap olmalı, kendi sanatındaki evrensel olanı ortaya çıkarmalıdır. İnanç dünyasında bilhassa tasavvufun metafiziği ve ortaya koyduğu etik anlayışı ile de başkasına açılmalıdır. Türk milliyetçisinin felsefe ile ilgilenmesi, öncelikle Türk Düşüncesini, edebiyatını felsefileştirmekle başlamalı ve bu suretle de sadece yerel ve milli olarak kalınmamalı, ona evrensellik boyutu kazandırmalıdır.’ dedi.Katkı ve teşekkür belgelerinin verilmesinden sonra ilk oturum tamamlandı.Öğleden sonra gençlerin tebliğlerini sunacakları oturumlara geçilecek.