Varlığın değil yokluğun içindeki mücadele kazanıyor.

Sınav neticelerini doğru değerlendirmek ailelerin en önemli meselesi olacak önümüzdeki günlerde.

Hayat bir imtihandır vecizesi acıdır ki içimizde metafizik bir ürperti uyandırmıyor artık. İmtihan değince aklımıza sadece çok seçenekli sorular bahsi geliyor.

Çok seçenekli sorularla geçtiğimiz sınav basamakları hayata verdiğimiz anlamı da değiştiriyor.

4+4+4 eğitim sisteminin mezuniyet kutlamalarına önümüzdeki yıllarda şaşkınlıkla tanıklık edeceğiz.

Sekizinci sınıf mezuniyeti olarak bu yıl son mezuniyet kutlaması yapıldı.

Mezuniyetler iki bakımdan dikkatimi daha çok çeker oldu son yıllarda. Küçücük kızlar topuklu ayakkabılar, kadınsı tuvaletler ile “mezun” oluyorlar. Neyden “mezun” oluyorlarsa artık.

Mezuniyet törenleri; baloları ile kostümleri ile eğlence sektörünü ihya ediyor. Mezuniyet harcamaları nişan, düğün harcamaları ile adeta yarışıyor.

II-

Elimde bir yıllık var. Sekizinci sınıf mezuniyetinin ürünü olan bir yıllık. Sorulardan biri sizin için hayatın anlamı.

Hayatın anlamı sorusuna çocukların verdiği cevabı dört kategori altında toplamak mümkün.

1.Gruptakiler çoğunlukta olan grup. Hayatın anlamını tükettikleri, iştahla yedikleri nesneler üzerinden tanımlayanlar. Severek içtikleri kolalı ya da kolasız içecekler, çikolata, hamburger …Fotoğraflarından oldukça tombalak oldukları anlaşılan birkaç çocuk hayatın anlamını doğrudan yemek içmek, yemek yemek gezmek eğlenmek olarak yazmış.

2.Gruptakiler hayatın anlamını sahip oldukları elektronik eşyalar üzerinden tanımlamışlar. Cep telefonu markası, vidyo oyunları vs.

3 .Gruptakiler hayatın anlamını aile ve sahip oldukları el becerileri üzerinden yorumlamış: Hayatın anlamı ailem, gitar çalmak, keman çalmak, spor yapmak vs.

4.Gruptakiler ki bunlar yüzde olarak en düşük grup, hayatın anlamını idealler üzerinden tanımlamış: “Vatanıma ve milletime faydalı biri olmak”, “Hayattaki tek sınavı başarılı bir şekilde geçmek.”

Bahsettiğim yıllık, mütedeyyin ailelerin çocuklarının gittiği bir özel okula ait.

Seküler ailelerin çocuklarının gittiği bir özel okulda sizce tablo farklı olur muydu?

Hayatın anlamı Hz Adem’den bu yana cevaplamakta zorluk çektiğimiz sorudur. Yusuf Hemadani Hazretleri “Hayat teselli olmaktır” der. Neye dair teselli? “Dinle neyden kim hikayet etmede/Ayrılıklardan şikayet etmede/Der kamışlıktan koparıldığım günden beri ben/Ağlıyorum kederimden.”

Sorun şu ki yeni kuşak teselli kelimesinin anlamını bile bilmiyor. Teselli içimizde hissettiğimiz boşluk ile başa çıkmak için müracaat ettiğimiz eylem ve dualardır.

Oysa yeni kuşağın çoğunda boşluğu hissedebileceği bir “iç” yok.

Herşey “dışarıda” ve bize rağmen.