KADERİN DÖNDÜĞÜ ANLAR!

Sakarya Meydan Muharebesi, 22 gün ve gece aralıksız devam eden, Başkumandan Mustafa Kemal Paşa’nın deyimiyle “Melhame-i Kübra (Büyük kan gölü)” olan tam bir boğuşmadır. Verilen subay zayiatı nedeniyle “Subaylar Savaşı” olarak da bilinir.

Sakarya, Yunanlılar Ankara’ya ulaşma hülyalarıyla çıktıkları taarruzi seferin son merhalesidir. Bu seferde aldıkları büyük yenilgiyle artık savunmaya geçenler Yunanlılar olmuştur.

Mustafa Kemal Paşa’nın vatan toprağının her şekil ve şartta savunulmasını, düşmana terk edilmemesini bildirdiği meşhur emriyle Türk Ordusu’nun II. Viyana Kuşatmasının sonuçlandırılamaması üzerine çullanan Haçlı birliğine karşı 11 Eylül 1697’de aldığı Zenta bozgunun ardından başlayan gerilemeye adeta “Dur!” demiştir.

Alınan muzafferiyet yalnız Yunanlılara karşı değildir. Tarafsız görünen, ancak her fırsatta Yunanlıların yanında olan Türk düşmanı, Hıristiyan Batı dünyasınca kazanılan bu zaferle artık Türkleri Anadolu’nun ortasında eli kolu bağlı tutmanın imkansızlığı anlaşılmış; Türk Milli İstiklâl Mücadelesinin haklılığı görmezden gelinemeyecek seviyeye erişmiştir.

Misak-ı Millî’nin gerçekleştirilmesi için muhkem bir adım atılmıştır.

Bu vesileyle Sakarya Zaferimizin 103’üncü yıl dönümünü kutluyoruz.

Ebediyete intikal eden başta Gazi Mustafa Kemal Paşa, Fevzi Çakmak Paşa ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimize ve gazilerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Aziz ruhları şâd olsun.